Żywienie osób starszych

Starzenie się organizmu to naturalny etap życia każdego człowieka. Przykre jest to, że ten proces jest nieodwracalny. Jest jednak pewien sposób na to aby przebieg starzenia się spowolnić. Rozwiązaniem jest prawidłowe odżywianie się. Żywienie osób starszych wygląda nieco inaczej niż u osób w wieku produkcyjnym, ponieważ w przypadku wieku starczego występuje bardzo dużo chorób przewlekłych oraz innych dokuczliwych dolegliwości związanych z sędziwym wiekiem. Dlatego odpowiednio skomponowana dieta jest kluczem profilaktyki i leczenia wyżej wymienionych schorzeń.

Dieta dla osób starszych

To jak się odżywiamy, będzie zależało przede wszystkim od tego w jakim stanie zdrowia się w danym momencie znajdujemy . Dieta to aspekt mocno spersonalizowany i różniący się znacznie pod kątem spożywanych produktów biorąc pod uwagę konkretną osobę. Jest wiele rodzajów diet dla osób starszych. Jedną z nich jest dieta bezglutenowa, której priorytetem jest wykluczenie z jadłospisu spożywanie zbóż. Kolejnym przykładem diety dla seniora jest dieta dla cukrzyków, która opierać się będzie na jedzeniu produktów mało przetworzonych, o niskim indeksie glikemicznym. Z kolei dieta niskotłuszczowa to cel dla tych seniorów, którzy muszą zastąpić tłuszcze zwierzęce – tłuszczami roślinnymi i tym samym poprawić wyniki cholesterolu LDL w organizmie. Na koniec nie należy zapomnieć o diecie lekkostrawnej, która polega na przyjmowaniu takich produktów, które w żaden sposób nie obciążą układu pokarmowego. Jest ona najbardziej zbliżona do diety człowieka zdrowego. Stosując dietę specjalistyczną, wskazane jest przed, skonsultować się ze specjalistą takim jak lekarz czy dietetyk i ustalić jakie produkty jeść można a jakich nie.

Zasady żywienia dla osób starszych

Aby w pełni cieszyć się dobrym samopoczuciem oraz w celu zachowania zdrowia, każdy senior powinien wziąć pod uwagę kilka podstawowych zasad swojego żywienia:

  • Ilość posiłków w ciągu dnia – zalecane jest aby spożywać od 4 do 5 posiłków na dzień. Najlepiej aby były one niedużej wielkości ale spożywane dość często, przyczynią się do zapobiegania uczucia głodu a z drugiej strony taki harmonogram spożywania dań, nie obciąża układu pokarmowego. Dobrze aby chociaż jeden posiłek, na przykład obiad był ciepły aby pobudzić żołądek do działania. Dodatkowo korzystnie dla naszego zdrowia jest jedzenie różnorodnych i różnokolorowych produktów.
  • Picie odpowiedniej ilości płynów – picie płynów, a w szczególności wody jest jedną z podstawowych zasad żywienia dla każdej osoby,w różnym wieku. Picie wody przyczynia się do stanu chronicznego nawodnienia organizmu, posiadania energii do działania, lepszej koncentracji. Są osoby, które nie lubią smaku wody. Rozwiązaniem tego problemu jest dodawanie do wody soków owocowych lub samych owoców. Picie soków warzywnych czy herbaty i kawy to też sposób na nawodnienie organizmu, jednak zalecany w mniejszym stopniu przed specjalistów takich jak lekarze czy dietetycy.
  • Jak produkty zbożowe to tylko te pełnoziarniste – forma pełnoziarnista to przede wszystkim różnego rodzaju kasze czy to gryczana czy jęczmienna, makarony pełnoziarniste, ryż brązowy, pieczywo razowe. tego typu produkty zbożowe powinny gościć na stole seniora niemal codziennie.
  • Warzywa i owoce to klucz do zdrowia – to kopalnia wielu odżywczych składników czy minerałów a także antyoksydantów, które zapobiegają rozwijaniu się wielu groźnych chorób jak na przykład nowotwory. Dlatego zarówno owoce i warzywa powinny również codziennie gościć na talerzu osoby starszej. Nie trzeba jeść ich w formie surowej, można pomyśleć nad zrobieniem soków warzywnych czy owocowych albo po prostu można ugotować kompot.
  • Zdrowe tłuszcze czyli jakie? – to przede wszystkim orzechy, 

Błędy żywieniowe osób starszych

Błędy żywieniowe osób starszych polegają przede wszystkim na przyzwyczajeniach, które zostały wypracowane na przestrzeni całego życia. Do takich przyzwyczajeń należy choćby spożywanie słodkich przekąsek co w konsekwencji przyczynia się do nadmiernego spożywania cukru. Chyba nie trzeba przedstawiać co może się stać w przyszłości, jeżeli z takiego przyzwyczajenia będzie się regularnie korzystać. Chorobą, która powiązana jest z wcześniejszymi słowami jest cukrzyca typu II. Kolejną kwestią jest białe pieczywo albo nadmierna ilość tłuszczów w postaci smalcu, masła czy smażonych potraw, lądujących na obiadowym talerzu. Tutaj możemy mieć do czynienia z wysokim cholesterolem. Dużym błędem żywieniowym staje się fakt picia zbyt małej ilości wody a zbyt dużej ilości mocnej herbaty i kawy. Problemem może stać się także zbyt mała ilość warzyw i owoców w diecie seniora. Co za tym idzie niski poziom błonnika w organizmie staje się przyczyną złego wypróżniania się. Zdarza się również sytuacja, w której senior spożywa zbyt rzadko posiłki (2-3 na dzień). To także jest błędem żywieniowym, ponieważ organizm osoby starszej również powinien otrzymywać regularne posiłki by mieć siłę do najprostszych czynności, choćby takich jak chodzenie. To działa tak samo jak w przypadku osób młodszych i w wieku produkcyjnym. Jeżeli jemy zbyt mało to organizm magazynuje zapas tłuszczu i wtedy łatwiej przybrać na wadze. Dodatkowo takim sposobem odżywiania się nie dostarczamy odpowiedniej ilości potrzebnych mikroelementów i składników odżywczych, dlatego łatwiej jest złapać infekcje lub inne różne choroby.