Żywienie dzieci

Żywienie Dzieci jest szczególnie delikatną kwestią, ponieważ wymaga kontroli nad tym co i jak często Maluch spożywa w ciągu dnia. Właściwa organizacja posiłków dostarczanych w diecie Dziecka ma wpływ na podaż energii, a co za tym idzie jest w stanie zapobiec przed nieświadomymi błędami żywieniowymi. Należy zawsze wziąć pod uwagę fakt, że dieta naszej Pociechy uzależniona jest od indywidualnych potrzeb Dziecka i jego apetytu.

Normy żywieniowe dla Dzieci

Normy żywienia są bardzo ważne w procesie odżywiania Dzieci, ponieważ określają one wartości odżywcze potrzebne na konkretnym etapie życia Malucha. Są to ogólno przyjęte zasady, które mają za zadanie pomóc w żywieniu i nie dopuścić do nieprawidłowości, świadczących o tym, że zaistniał niedobór masy ciała lub jego nadmiar. Najważniejszymi kryteriami zdrowej diety, które są niezbędne od początku dorastania Dzieci są:

  • Urozmaicenie – warto aby przygotowywane posiłki były bogate w takie produkty jak: produkty mleczne, produkty zbożowe, produkty mięsne, jaja, tłuste ryby, owoce, warzywa, orzechy, różnego rodzaju nasiona czy oleje roślinne. Należy dodać też, że wyżej wymienione produkty spożywcze powinny być zjadane w sposób naprzemienny, z dużą dozą zróżnicowania.
  • Sposób gotowania – zamiast bardzo szkodliwego smażenia, warto postawić na gotowanie na parze, ale nie tylko. Mogą być dostępne także inne metody jak: duszenie czy pieczenie.
  • Naturalne przyprawy – rozsądne ilości przypraw ziołowych czy warzywnych to klucz do dobrego zdrowia i samopoczucia.
  • Ograniczenie przetworzonej żywności – jedzenie gotowych przekąsek, dostarczających wszystkie smaki świata czy produktów wysokoprzetworzonych jak na przykład gotowe dania to klucz do problemów zdrowotnych, zagrażających w niektórych przypadkach nawet życiu.
  • Picie wody – to jedna z najbardziej podstawowych zasad żywienia nie tylko Dzieci ale i dorosłych. Dominującym płynem w diecie każdej osoby, powinna być woda mineralna niskozmineralizowana. 

Neofobia – co to jest?

Neofobia to lęk lub niechęć przed zjadaniem nieznanej żywności, która klasyfikowana jest do grupy zaburzeń jedzenia zwanej “wybiórczym jedzeniem”. Największe nasilenie tego zachowania przypada na okres od 2 do 5 roku życia. Jest to całkowicie naturalny etap rozwoju dziecka, związany z ewolucyjnie wytworzonym mechanizmem obronnym, który chroni Dziecko przed spożyciem pokarmu potencjalnie zagrażającemu zdrowiu lub życiu Malucha.

Planowanie posiłków dla Dziecka – jak to zrobić?

Przy planowaniu posiłków dla najmłodszych członków rodziny, warto pomyśleć nad kwestią związaną z ilością i jakością przyjmowanych dań. Dzienna ilość spożytych posiłków przez Dziecko powinna wynosić od 4 do 5. Zazwyczaj wliczają się w to 3 podstawowe posiłki i od 1-2 uzupełniających, będących zazwyczaj II śniadaniem i podwieczorkiem. Przerwa pomiędzy nimi powinna wynosić ok. 3-4 godzin. Jeżeli chodzi o wartość energetyczną poszczególnych posiłków to każde powinno mieć ok. 250 kcal, czyli 25% z całego zapasu energii, którą należy spożyć przez cały dzień. Przy założeniu zjadania 5 posiłków dziennie, będzie to ok. 1000 kcal. Posiłki uzupełniające czyli II śniadanie i podwieczorek to reszta energii, którą należy przyjąć (śniadanie to 10%, a podwieczorek to 15%).

Najczęstsze błędy w żywieniu Dzieci

Jednym z najbardziej podstawowych błędów w żywieniu Dzieci jest podawanie zbyt dużej ilości posiłków w ciągu dnia lub pozwalanie na bardzo liczne podjadanie, niekiedy niezdrowej, przetworzonej żywności. W sytuacji posiadania małego Dziecka, bardzo poważnym błędem jest kontynuowanie karmienia nocą, kiedy Maluch ma już powyżej 1 roku życia. Kolejną żywieniową pomyłką jest małe zróżnicowanie diety. Konsekwencją takiego działania może być dziecięca neofobia lub po prostu niedobory składników odżywczych. Niewłaściwym będzie również pozwalanie na zjadanie produktów czy gotowanie posiłków o podwyższonej ilości cukru lub soli. Jest to prosta droga na nabawienie się próchnicy, nadciśnienia tętniczego, nadwagi i otyłości oraz zaburzeń łaknienia czy zaparć. na koniec warto dodać, że niedostosowanie wielkości porcji do wieku Dziecka to także istotny błąd w żywieniu Dzieci.