Pro ana, czyli profesjonalna anoreksja
W ostatnich latach internet stał się miejscem, gdzie wiele kontrowersyjnych trendów zdobywa na popularności. Jednym z nich jest ruch „pro ana”, znany również jako „ana
To, jakie zasady żywienia wprowadzimy do swojego życia będąc osobą młodą, wpłynie na to jak zdrowe życie będziemy prowadzić w późniejszym czasie. Zdrowe żywienie pozwala również uniknąć zachorowalność na wiele poważnych chorób a także na jakość stanu zdrowia i tym samym większą satysfakcję i szczęście.
Sposób odżywianie się wpływa na stan naszego zdrowia. To czy odżywiamy się dobrze czy źle nie zawsze jesteśmy w stanie wykryć od razu. Często konsekwencje złego odżywiania wychodzą po wielu latach. Przyczyną jest albo nadmierna ilość składników odżywczych lub ich niedomiar. Przykładami chorób związanymi ze złym odżywianiem się są:
Nieodpowiedni sposób żywienia prowadzi także do problemów związanych z:
Aby zapobiec nadmiarowi spożywanych kalorii w ciągu dnia, należy wprowadzić do swojego jadłospisu pewną systematyczność zjadanych posiłków. Najlepiej podzielić je na 5, które będziemy zjadać w odstępie nie dłuższym niż 3-4 godzin. Nie jest dobrą praktyką pomijanie posiłków albo zjadanie je po długim odstępie czasowym, ponieważ jest to w stanie negatywnie wpłynąć na ogólne poczucie sytości.
O tych produktach nie należy zapominać, ponieważ jest to źródło polifenoli, bioflawonoidów, błonnika czy antyoksydantów, które są zbawienne dla naszego organizmu. Warzywa i owoce są pożądane w każdej diecie ze względu na niską zawartość tłuszczu oraz wysoki poziom wody. Błonnik natomiast to bardzo ważny składnik, który jest niezmiernie istotny pod kątem regulacji gospodarki lipidowej. Pełni on następujące role w organizmie: wiąże ze sobą kwasy żółciowe, zmniejsza poziom cholesterolu całkowitego, opóźnia proces wchłaniania triglicerydów, powoduje znaczne wydalanie tłuszczów wraz z oddaniem stolca. Owoce to bardzo zdrowe produkty, których nie może zabraknąć w diecie lecz trzeba zwracać na nie szczególną uwagę w przypadku posiadania nadwagi lub otyłości, ponieważ nieograniczone ich spożywanie może negatywnie wpłynąć na poziom cukru we krwi. Ilość owoców zalecanych do dziennego spożycia to nie więcej niż 300g.
Aby dostarczone do naszego organizmu składniki odżywcze zostały odpowiednio wchłonięte i przetransportowane do wszystkich komórek ciała, ważne jest regularnie poicie wody. To dzięki niej jestesmy w staniu usunąć zbędne produkty będące wynikiem przemiany materii a także utrzymać stałą temperaturę ciała. Nie powinniśmy pod żadnym pozorem dopuścić do częściowego odwodnienia, ponieważ to tylko początek problemów.
Sól to jeden z tych składników odżywczych, który jest potrzebny dla organizmu ale z drugiej strony może wyrządzić wiele szkód, jeżeli będzie spożywany w ilościach przekraczających dzienne spożycie. Ta granica to 5g dziennie, czyli około jedna płaska łyżeczka. Za dużo soli w naszej diecie przyczynia się do nadciśnienia tętniczego, zatrzymania wody w organizmie oraz choroby nerek czy osteoporozy. Nadmiar soli nie oznacza tylko dosalania naszych potraw ale również są to wszelkiego typu przekąski jak paluszki, chipsy, orzeszki, frytki a także przetworzone produkty: gotowe dania, sosy, konserwy czy koncentraty.
W tym przypadku chodzi o zamianę tłuszczu pochodzenia zwierzęcego na tłuszcz pochodzenia roślinnego. Te ostatnie są o wiele bardziej zdrowsze dla naszego organizmu. Zamiast mięsa, wędlin, smalcu warto wybrać tłuste ryby, awokado, orzechy. Bardzo niebezpiecznego dla naszego organizmu są tak zwane tłuszcze trans, których obecność można zaobserwować w fast foodach, piekarniczych tłuszczach czy margarynach. Przyczyniają się one do zwiększenia poziomu cholesterolu całkowitego a to już tylko krótka droga do miażdżycy.
Im większa różnorodność produktów i kolorów spotykanych na naszym talerzu, tym większe szanse na dostarczenie wszelkich potrzebnych składników mineralnych, substancji odżywczych i witamin do naszego ciała. Jeżeli będziemy postępować zgodnią z tą zasadą zdrowego odżywiania wtedy możemy ze spokojem pożegnać się z suplementami diety, które nie powinny być częścią naszego zdrowego, zbilansowanego odżywiania się.
Raz na jakiś czas wypita lampka czerwonego wina, na pewno nie jest w stanie zaszkodzić naszemu zdrowiu, jednak już regularnie spożywana, w większych ilościach jest zagrożeniem szczególnie dla naszego układu sercowo-naczyniowego. Skutki picia alkoholu w nadmiarze są często wykorzystywane jako element kampanii społecznych, jednak jest to nadal niewystarczające bo ludzi posiadających marskość wątroby, problemy z układem naczyniowym i sercowym czy przebywających na oddziałach leczenia uzależnienia jest coraz więcej.
W ostatnich latach internet stał się miejscem, gdzie wiele kontrowersyjnych trendów zdobywa na popularności. Jednym z nich jest ruch „pro ana”, znany również jako „ana
Jest to o wiele bardziej zbilansowaną i uniwersalną dietą odchudzającą, niż dieta 1200 kcal. Nadal jest to dieta redukcyjna, która może nie być prawidłowa dla
Bardzo wiele diet polecanych jest, jako idealnie odchudzające. Jedną z nich jest dieta 1200 kalorii. Czy warto stosować tak restrykcyjną dietę? Dieta redukcyjna polega na
Bulimia jest zaburzeniem odżywiania, które charakteryzuje się nadmiernym jedzeniem, po którym następuje oczyszczanie. Oczyszczanie może być wykonane przez samoczynne wymioty, stosowanie środków przeczyszczających lub moczopędnych,
Wakacje to czas, kiedy pozwalamy sobie na słodkie lenistwo oraz spożywanie posiłków niekoniecznie bogatych w składniki odżywcze. Jednak warto pamiętać, że nasz organizm jest jak
Wiele słyszy się, że odpowiednio zbilansowana dieta jest dobra na wszystko. Liczne badania naukowe wskazują, że poprzez modulację flory jelitowej możemy oddziaływać na zdrowie psychiczne
Portal Psyche&Body jest miejscem gdzie znajdziesz wysokiej jakości treści na temat psychologii, dietetyki oraz zdrowego trybu życia. Zachęcamy do współpracy z naszym serwisem.