Diety w chorobach

Dieta w chorobach jest bardzo ważna dla zapobiegania, leczenia i rehabilitacji wielu schorzeń organizmu. Istnieje wiele różnych diet, które mogą być stosowane w celu osiągnięcia różnych celów zdrowotnych. Na przykład przy cukrzycy stosuje się dietę polegającą na przyjmowaniu produktów, które nie będą powodować gwałtownego wzrostu poziomu glukozy we krwi. Z kolei dieta przy nowotworze polega na spożywaniu dużej ilości warzyw i owoców oraz zdrowych tłuszczów a także produktów o niskim indeksie glikemicznym.

Podstawowe zasady odżywiania przy chorobach

Odżywianie jest ważne dla każdego, ale jest to szczególnie istotna kwestia dla ludzi, którzy są chorzy. Układ odpornościowy danej osoby może być osłabiony przez chorobę, a organizm może nie być w stanie zwalczać infekcji tak dobrze, jak mógłby, gdyby był zdrowy. Jeśli dana osoba ma gorączkę lub biegunkę, powinna unikać pokarmów o wysokiej zawartości cukru i tłuszczu, ponieważ mogą one pogorszyć jej samopoczucie. Powinna również unikać pikantnych potraw, ponieważ mogą one podrażniać wyściółkę żołądka i powodować większy dyskomfort. Dieta w chorobach autoimmunologicznych nie powinna przyczyniać się do rozszczelniania bariery jelitowej, ponieważ przepuszczane cząstki białkowe osadzają się w różnych narządach i tym samym powodują niebezpieczny stan zapalny. Dieta eliminacyjna jest w tym przypadku jedną z najbardziej skutecznych, ponieważ gluten, nabiał, jaja orzechy czy alkohol to zakazane produkty w walce o odbudowę odporności i zdrowe funkcjonowanie układu odpornościowego oraz nie występowaniu dysbiozy czyli zaburzenia w mikrobiomie jelitowym.

Jadłospis dietetyczny

Leczenie różnych chorób to nie proste zadanie. Rozwój choroby przebiega czasami przez wiele lat i dopiero pierwsze objawy choroby są tak naprawdę zauważalne i zaczyna zaburzać normalne funkcjonowanie organizmu. Odpowiednio skomponowana dieta to sukces w zapobieganiu skutkom choroby. Za pomocą stosowania prawidłowej diety można czuć się lepiej i łagodzić objawy jednostek chorobowych. W takim przypadku może z pewnością pomóc dietetyka, czyli pomoc odpowiedniego specjalisty, który pokieruje pacjentem w kierunku jak się odpowiedni żywić. Przykładowy jadłospis powinien zawierać zasady diety opartej głównie na spożywaniu dużej ilości warzyw, owoców czy unikaniu produktów przetworzonych zawierających cukier, sól i niezdrowe tłuszcze.

Dieta w chorobach – czego unikać?

Dieta to sposób odżywiania się. Jest to suma pokarmów i napojów, które spożywa i pije dana osoba lub zwierzę. Zdrowa dieta składa się z pokarmów należących do wszystkich głównych grup żywności, w tym warzyw, owoców, zbóż, produktów mlecznych i białek. Zdrowa dieta może również zawierać pokarmy z mniejszych grup, takich jak rośliny strączkowe, jaja, orzechy, nasiona i oleje. Ale pojawia się pytanie czego zatem nie jeść aby czuć się lepiej i zapobiegać dalszemu rozwijaniu się danej choroby. Za pomocą odpowiedniej diety można uniknąć problemów z pęcherzykiem żółciowym, zapobiec marskości wątroby i nie doprowadzić do wystąpienia jelita drażliwego. W leczeniu chorób przewlekłych dobrą praktyką jest stosowanie diet bezglutenowych, diet bezmlecznych czy diet bez jaj kurzych bo to właśnie te produkty jak pszenica, nabiał, jajka, orzechy czy mięso są zazwyczaj podstawowym bodźcem jeżeli chodzi o stany zapalne w organizmie.

bulimia - przyczyny, objawy, leczenie

Bulimia – przyczyny, objawy i leczenie

Bulimia jest zaburzeniem odżywiania, które charakteryzuje się nadmiernym jedzeniem, po którym następuje oczyszczanie. Oczyszczanie może być wykonane przez samoczynne wymioty, stosowanie środków przeczyszczających lub moczopędnych,

Czytaj więcej »
głodówka lecznicza

Głodówka lecznicza

Powstrzymywanie się od spożywania posiłków kojarzy się bezpośrednio z wiarą i z postem a także z dietą odchudzającą. Mamy z tym do czynienia np. w

Czytaj więcej »