Oszukana dieta wegetariańska? Niektórzy ludzie porzucają możliwość spożycia mięsa i wybierają dietę wegetariańską lub wegańską. Jednak w ostatnich latach, coraz popularniejsza staje się dieta flexitariańska. Czym jest dieta flexitariańska? Co można jeść często, a jakie produkty dopuszcza się okazjonalnie?
Co to jest dieta flexitariańska?
Dieta flexitariańska to rodzaj diety, która kładzie nacisk na spożywanie głównie produktów pochodzenia roślinnego. Jednak pozwala na okazjonalne włączenie mięsnych pokarmów i przyjmowanie białka pochodzenia zwierzęcego. Termin „flexitarian” został ukuty w 2009 roku przez zarejestrowaną dietetyczkę Dawn Jackson Blatner i od tego czasu jest spopularyzowany jako sposób na zdrowe odżywianie bez całkowitego wyeliminowania produktów zwierzęcych z diety. Nie ma ścisłej definicji tego, co składa się na ten rodzaj diety. Zazwyczaj obejmuje ona spożywanie głównie owoców, warzyw, pełnych ziaren, roślin strączkowych i orzechów, przy jednoczesnym ograniczeniu mięsa i innych produktów zwierzęcych do sporadycznych pobłażliwości. Elastyczne podejście do jedzenia może być dobrym sposobem na zwiększenie spożycia bogatych w składniki odżywcze pokarmów roślinnych, pozwalając sobie jednocześnie na okazjonalne smakołyki. Ten rodzaj diety z pewnością znajdzie zastosowanie w żywieniu osób starszych.
Główne zasady diety
Flexitarianizm to zmodyfikowana dieta wegetariańska. Popularną nazwą jest również elastyczny wegetarianizm. Ma ona jednak wiele głównych zasad. Dieta flexitariańska powinna dostarczać wszystkich składników odżywczych, które są niezbędne do prawidłowego działania organizmu. Będą to: białko, tłuszcze, witaminy, węglowodany i składniki mineralne. Białko pochodzi głównie z roślin strączkowych, a odpowiednią ilość węglowodanów uzupełniają pełnoziarniste produkty zbożowe. Warzywa i owoce to cenne źródło witamin i składników odżywczych, a tłuszcz czerpany jest z oliwy z oliwek. Poza tym, nie można zapominać o odpowiedniej kaloryczności posiłków, powinny się one pokrywać z dziennym zapotrzebowaniem energetycznym i jest uzależniony od sposobu życia danej osoby.
Co można jeść? Dieta flexitariańska
Ważne jest to, aby dieta dostarczała pełnowartościowych posiłków. Co można jeść? Dieta flexitariańska nie pozwala na niedobór białka, tłuszczy czy węglowodanów. W tym celu powinno spożywać się produkty, takie jak:
- produkty pełnoziarniste – chleb razowy, pieczywo graham, ryż brązowy, płatki owsiane, kasza gryczana.
- rośliny strączkowe – soczewica, bób, groch, fasola.
- mleko roślinne – kokosowe, sojowe.
- orzechy – migdały, nerkowiec, orzechy włoskie.
- przyprawy – bazylia, mięta, kurkuma, tymianek.
- świeże soki z owoców.
Dieta flexitariańska – jak zacząć?
Wiele osób chce spróbować przejść na dietę flexitariańską. Jak zacząć? Zacznij od włączenia do swojej rutyny większej ilości posiłków opartych na roślinach. Eksperymentuj z wegetariańskimi i wegańskimi przepisami i stopniowo ograniczaj ilość spożywanego mięsa i produktów zwierzęcych. Nie ma potrzeby, aby w tym podejściu stosować zasadę „wszystko albo nic”. Wprowadzenie małych zmian w diecie może przynieść duże korzyści dla zdrowia. Dodatkowo, ten rodzaj diety może znacznie przyczynić się do zrzucenia zbędnych kilogramów a także warto uznać ją jako skuteczna dieta odchudzająca.